IMG_20180504_0004

Petroleum-Persgasfabriek N.V.

J. Bleulandt van Oordt

Gebouwen

Locaties

Historisch overzicht

1866  De Petroleum-Persgasfabriek N. V. wordt  opgericht door de heer J. Bleuland van Oordt en is gevestigd in het buitenhuis Middendorp in Voorburg aan de Vliet. Het bedrijf heet in eerste instantie J. Bleuland van Oordt.

1906  B& W van Zoetermeer besluiten om naar voorbeeld van de fabriek van Bleuland van Oordt ook een petroleum-gasfabriek te bouwen ten behoeve van de straatverlichting.

1912  Einde van het alleenrecht om het gas voor de straatlantaarns van Voorburg te mogen verzorgen. De gemeente schakelde geleidelijk over op elektrische straatverlichting.

ca. 1920  De firma schakelde over op het geperste petroleumgas, dat werd gebruikt bij lassen en geleverd in stalen flessen.


Productie

Het bedrijf levert "Petroleum-gas in stalen flesschen voor verlichting, verwarming en autogene metaalbewerking in vereeniging met zuurstof".
Het gas heeft een hoge calorische waarde.
Daarnaast leverde het bedrijf ook zinken lantaarns, lantaarnpalen ('Haags model') en wandarmaturen.

Andere media

Bronmateriaal

Ronald Grootveld, "Energievoorziening in Zoetermeer en Zegwaard in het begin van de eeuw", Haagvaarder, jrg.1, nr.3, november 1994.

Reclamefolder, "Naamloze Vennootschap Petroleum-Persgasfabriek, voorheen J. Bleuland van Oordt, te Voornurg (Z.-H.)", augustus 1923.

L. de Koning en K. van der Leer, De canon van Leidschendam-Voorburg, Voorburg 2009 (Historisch Voorburg, jrg. 15, 2009, nr.1)

Laatst bijgewerkt 4 mei 2018

Website door Picturae